Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to NIKAD HEROIN
gototopgototop
Nema online članova
feed image
feed image
feed image
Raste broj maloletnih narkomana
četvrtak, 14 jun 2012 15:00
Broj maloletnih korisnika droge u Srbiji je u porastu, kao i u celom regionu jugoistočne Evrope. Sve češća upotreba kombinacije najrazličitijih narkotika.

To su danas zaključili učesnici međunarodnog stručnog skupa "Podrška razvoju minimalnih standarda za lečenje maloletnih zavisnika od droga", čiji je domaćin Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut". Konferenciju, na kojoj učestvuje 11 zemalja regiona, podržao je Savet Evrope.

Na konferenciji za novinare povodom početka dvodnevnog skupa kao problem je istaknuto to što ne postoji precizna evidencija o maloletnim narkomanima, a to je neophodno da bi se preuzele odgovarajuće preventivne i terapijske mere.

"Koristi se sve, počev od marihuane, bensedina, ne treba zanemariti ni upotrebu kokaina, LSD-a i heroina. Sve češće su i najrazličitije kombinacije, a u budućnosti treba očekivati i nove sinteze psihoaktivnih supstanci", kazao je član Republičke komisije za borbu protiv zloupotreba droga Svetislav Mitrović.

On je poručio da ne treba olako shvatiti ni upotrebu cigareta i alkohola među mlađima od 18 godina.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević navela je da statistika pokazuje da se sa korišćenjem droge najčešće počinje u 17. godini. Kreće se od marihuane, u 21. godini počinje korišćenje heroina, a intravenska zavisnost javlja se najčešće u 23. godini.


"Problem je to što se na lečenje dolazi izuzetno kasno, čak deset godina nakon početka korišćenja droge", kazala je Kneževićeva.

Pomoćnik ministra zdravlja Petar Bulat istakao je da korišćenje droge među maloletnicima kao sve učestalija pojava postaje problem ne samo Srbije, već i globalno.

Predstavnik Saveta Evrope Patrik Penink smatra da posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji, kako bi deca i mladi sve teže dolazili u kontakt sa drogama.

"Deca, korisnici droge, će upotrebljavati šta god da im se ponudi, sve do čega mogu da dođu, počev od lepka. Posebno ugrožena kategorija su deca koja žive i rade na ulici", kazao je Penink.

komentari

B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Ime *
objavi komentar