Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to NIKAD HEROIN
gototopgototop
Nema online članova
feed image
feed image
feed image
Rat protiv droge izgubio smisao?
ponedeljak, 17 jun 2013 13:51

Kako piše T portal, ilegalna trgovina drogama veliki je biznis. Prema procenama UN 2003. iznosila je oko 321,6 milijardi dolara, što znači da je u ukupnom svetskom BDP-u imala udeo od gotovo jedan odsto.

Taj portal ističe da je danas, uz tradicionalne droge poput heroina, marihuane i kokaina, u poslednje vreme sve popularnija tzv. sintetička ili dizajnerska droga. Glavni sastojak ekstazija – MDMA - prvi je put sintetizovan još 1912, međutim, postao je popularan 70-ih u Kaliforniji, a termin "dizajnerska droga" proširio se 90-ih.

Proizvođači sintetičkih droga već se desetinama godina utrkuju sa vlastima u stvaranju novih psihoaktivnih supstanci kako bi zaobišli zakone koji ih zabranjuju. Međutim, u tom takmičenju posljednjih godina događa se veliki obrat – nove droge na tržištu se javljaju neviđenom brzinom.


Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti zabeležio je prošle godine postojanje čak 73 nove vrste droge što znači da svake nedelje na tržište stiže više od jedne nove supstance. Ova revolucija započela je pre pet godina, a od tada do danas u opticaju se našlo 200-tinjak novih psihoaktivnih supstanci.

Ali, posebno je zanimljiva činjenica da se ova revolucija sve više temelji na prilično ozbiljnom laboratorijskom znanju. Naime, "spid" i "ekstazi" moguće je lako sintetizovati jer je potrebno nešto malo znanja i pravih sastojaka. Njih nije uvek lako naći, ali celi proces se bez problema može odraditi u garaži ili podrumu.

S novom generacijom psihoaktivnih supstanci više nije tako, piše dalje T portal, jer su za njihovo stvaranje potrebne ozbiljnije laboratorije. Takođe je interesantno, navodi dalje hrvatski portal, poplava novih droga uopšte nije povećala stopu mortaliteta.

Dobar primer za to su sintetičke droge koje se temelje na kanabisu. One sve sadrže tetrahidrokanabinol, odnosno THC, glavni aktivni sastojak marihuane. Naučnici su u laboratorijima radi istraživanja stvorili na stotine varijacija THC-a i potom ih opisali u nekim prilično opskurnim časopisima. Većina njih nikada nije ušla ni u kakvu komercijalnu upotrebu, niti je testirana na ljudima. Međutim, kada je tržište 2008. godine eksplodiralo, istraživači su otkrili niz varijanti THC-a koje su izvan laboratorija bile gotovo potpuno nepoznate, a koristile su se poprskane po običnim biljkama.

Hrvatski slučaj "Herbal mix"

I na hrvatsko tržište poslednjih godina sve češće se plasiraju slične nove droge. T portal kao primer navodi da su 2011. mediji pisali o tzv. "Herbal Miksu" koji su koristili Splićani.

Bio je jeftiniji od marihuane, a prodavao se legalno kao osveživač vazduha, a konzumenti su tvrdili da je jači od trave.

Kada je Nemačka početkom 2009. godine otkrila nove kanabinoide nepoznate izvan laboratorija i zabranila ih, proizvođači su ih zamenili u samo nekoliko nedelja.

Od tada ova se priča samo nastavlja. Danas je postalo gotovo nemoguće otkrivati nove psihoatkivne supstance toliko brzo koliko se stvaraju. Mnogi stručnjaci već godinama ističu da je kriminalizacija posedovanja kriv pristup u ratu protiv zlopotrebe droga, te da bi umesto toga pažnju, resurse i energiju trebalo usmeriti u edukaciju, prevenciju i lečenje zavisnosti.

Revolucija u razvoju sintetičkih droga samo je još jedna potvrda ove stvarnosti. Drugim rečima, zaključuje T portal rat protiv droga nije izgubljen već je postao zastareo i besmislen.

komentari

avatar Nenad
0
 
 
Rat protiv droga je oduvek besmislen tamo gde su alkohol i duvan legalani. Alkohol je razorio mnoge porodicet iz kojih dolaze buduci narkomani. Mnogi strucnjaci tvrde da je marihuana prvi korak ka Heroinu, Takodje tvrde da ne postoji podela na lake i teske droge jer sve droge su teske. Ako je to tacno, onda su alkohol i duvan takodje teske droge i prvi korak ka Heroinu je cigareta.
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Ime *
objavi komentar
Odustani
B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Ime *
objavi komentar