Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to NIKAD HEROIN
gototopgototop
Nema online članova
feed image
feed image
feed image
NA SINTETIČKE DROGE SE TROŠI 36 PUTA VIŠE NEGO NA HEROIN!
sreda, 11 decembar 2013 23:16

Sintetičke droge postale su vrlo popularne u Srbiji, jer se godišnje za ovaj narkotik potroši oko 180 miliona evra. Da je ovaj tip droge u izuzetnoj ekspanziji, govori podatak da se za heroin u Srbiji potroši čak 36 puta manje novca, odnosno oko 5 miliona evra godišnje.

U Srbiji se godišnje proda pola tone narkotika

 - U Srbiji se godišnje samo na heroin i sintetičke droge potroši oko 185 miliona evra. Oko pola tone heroina godišnje završi na ulicama, a za trgovinu sintetičkim drogama, koja je u izuzetnoj ekspanziji, izdvaja se oko 180 miliona evra godišnje - kažu za „Blic” u Međunarodnom odboru za kontrolu narkotika u Beču. 

Međunarodni odbor, koji se nalazi u zgradi UN, odgovorio je na pitanja „Blica” o zastupljenosti droge na ulicama u Srbiji, kao i pravoj količini koju policija ne uspe da zapleni na graničnim prelazima.

 

 

- Naša procena je da oko 350 tona samo heroina godišnje prođe kroz Srbiju. Količina je tolika zbog lokacije zemlje koja se nalazi na svim putevima droge, koja iz Turske, Albanije i Avganistana dolazi u zapadnu Evropu - kažu u Međunarodnom odboru.

Prema njihovim evidencijama, u Srbiji ima oko 150.000 registrovanih korisnika droge.

- Od ove količine heroina koja prođe kroz Srbiju, na ulicama se proda oko pola tone godišnje. To je količina droge koja ostaje u zemlji, od koje se deo kasnije proda, jedan deo biva zaplenjen u racijama, a jedan deo se prenosi i prodaje u BiH i Crnu Goru - kažu u Odboru.

Kada je reč o sintetičkim drogama, one u Srbiju stižu iz Poljske, Holandije i Ukrajine. U Srbiji se za ove droge, prema procenama, godišnje potroši oko 180 miliona evra.

- Ova droga se mnogo lakše švercuje od ostalih i ima mnogo jače efekte, ali uz manju cenu, pa je lako dostupna mladima. Zbog toga je u porastu prodaja svih hemijski proizvedenih droga - dodaju u ovoj međunarodnoj instituciji.

 Telo Ujedinjenih nacija

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika je nezavisno i nadzorno telo za sprovođenje međunarodnih konvencija o kontroli droga Ujedinjenih nacija. Osnovan je 1968. u skladu sa Konvencijom UN o opojnim drogama. Odbor je u stalnom kontaktu sa vlastima u svim evropskim zemljama. Osim analiza izrađuju i predloge zakona koji bi poboljšali koordinaciju nacionalnih struktura u suzbijanju i kontroli droga. Odbor, takođe, analizira prisustvo narkotika u zemljama Evrope, puteve droge, porast broja zavisnika, tržište, sve parametre koji čine godišnju analizu.

komentari

B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Ime *
objavi komentar