NALTREXON-HIDROHLORID
( Antaxon, Nalorex, Nemexin, Revia )
caps., tbl., sol. 50 mg

 • Opioidni antagonist ( neselektivni kompetitivni antagonist opioidnih receptora )
 • Deo sveobuhvatne terapije bolesti zavisnosti
 • Indikovan kod zavisnika od opioida i alkohola, nakon saniranja apstinencijalnog sindroma
 • Nema potencijal za nastanak zavisnosti,ne javlja se tolerancija
 • Smanjuje procenat recidiva, smanjujući žudnju za drogom ili alkoholom i eliminisanjem euforije istovremenom uzimanju leka i droge ili alkohola
 • Kontraindikovan je kod: – preosetljivosti na naltrexon
  – težih oštećenja jetre i akutnog hepatitisa
  – bolesnika koji uzimaju lekove koji sadrže opioide
  – opijatskih zavisnika koji još uvek uzimaju opijate
  – bolesnika sa akutnim znacima apstinencijalnog sindroma
  – bolesnika sa pozitivnim urinskim testom na opioide
  – bolesnika koji na injekciju Naloxona reaguju znacima apstinencijalnog sindroma
 • Početak trapije 7-10 dana od poslednjeg korišćenja opioida, negativan urinski test na opioide i da nema simptoma i znakova apstinencijalnog sindroma
 • Naloxonski test
 • Jedna doza dnevno
 • Male doze opioida uzete zajedno sa lekom izazivaju apstinencijalni sindrom
 • Velike doze opioida zajedno sa lekom – veliki rizik za predoziranje
 • Retka neželjena dejstva, koja spontano nestaju
 • Dužina uzimanja nije ograničena, preporučuje se 1-2 godine paralelno sa psihosocioterapijom
 • Izvor:
  www.putokaz.org.yu

  Blokator – iskustva, smernice i saveti bivšeg zavisnika

  O blokatorima (Nalorex) se dosta priča, i možete pročitati mnogo tekstova na tu temu. Ipak, najdragocenije znanje se dobija iskustvom. Ja sam, nažalost, stekao to iskustvo, ali sa druge strane, sada imam tu mogućnost da prenesem iskustvo i pomognem nekome.

  Prvo morate znati da bi zaista trebalo da prođe 7 dana od poslednjeg uzimanja opijata (heroin) ili opioida (Trodon) da biste započeli terapiju Nalorexom. On nijednom zavisniku neće pomoći da prebrodi bilo kakvu krizu, niti će mu tada, a i kasnije, umanjiti želju za uzimanjem heroina. On je tu samo da onemogući da osoba oseti efekat ako uzme heroin. I naravno, vrlo je opasno mešati heroin i blokator, ali i druge supstance, kao što je „bezazleni“ alkohol.
  Kada bi roditelji zaista shvatili i prihvatili ono što ću napisati u nekoliko narednih rečenica, bilo bi mnogo manje neuspešnih lečenja i recidiva, tj. vraćanja u bolest:

  1. Blokator se UVEK daje izmrvljen i razmućen u malo vode (gutljaj-dva). Osoba pije taj razmućeni prah pred onim ko mu je dao, i zatim sede u istoj prostoriji makar 15 minuta, iako je pravilo da pola sata nema mrdanja. Nikada nemojte nasesti na priču da se mora hitno do toaleta, jer će osoba u krizi pokušati sve, pa i da ispovraća ono što je upravo popila.

  2. Po mogućstvu, uz tu vodu dajte i kašičicu meda, jer je to pouzdan metod kod koga definitvno ne može doći do manipulacije. U ustima je nemoguće razdvojiti med od blokatora, a još je više nemoguće ako je izmrvljen.

  3. Znajte da ce u 95% slucajeva, i kad’tad pokušati da izmanipuliše, i da ne popije taj blokator, kako bi se „uradio još samo jednom“ – to je prirodno, i to se zove kriza. Ali ako se pridržavate ovih jednostavnih koraka, nikad nećete imati problem.

  Nema popuštanja. Ako osoba kasni na posao (školu, i sl.), pa pokuša da se izvučena tu priču – nemojte nasesti: neka sedi još 15 minuta sa vama, pa neka zakasni gde god da ide. Važniji je život jedne osobe od kašnjenja na posao ili u školu.
  NIKAD, ali NIKAD nemojte davati neizmrvljen blokator lečenom zavisniku da ga popije. Blokator može vrlo lako da se stavi pod jezik i da tu bude tih 10-15 minuta, nakon čega se jednostavno pljune, i čovek u krizi je onda u mogućnosti da ode da kupi heroin i napravi ogromnu glupost. Stvar je još ozbiljnija kada se ima u vidu da i sutra treba da popije blokator, a dan ranije je uzeo heroin. To može biti vrlo opasno i može izazvati opasna medicinska stanja, kao što je već opšte poznato.

  Blokatore držite uvek na skrivenom mestu, jer osoba koja se leči ne sme da im ima pristup. Ovo je još jedno pravilo i jednostavno, pridržavajte ga se. Zašto? Zato što postoje mogućnosti manipulacije ako je pristup do blokatora slobodan, čak i kad je on neotpakovan iz table. Ljudi ne mogu da zamisle šta je čovek u krizi u stanju da uradi, samo kako bi omogućio sebi još jedan susret sa heroinom. Zato pamet u glavu, pridržavajte se ovih par jednostavnih pravila, da kasnije ne biste sebi prebacivali i osećali krivicu jer je vaše dete ponovo uzelo heroin.

  Dreamer.